1994 - 1996

Brandweer en Gemeentewerken, Terheijden

De gemeente Terheijden heeft voor een aantal nieuwe openbare gebouwen zorgvuldig architecten geselecteerd. Aan ons werd het gebouw voor de brandweer en de werkplaats van gemeentewerken opgedragen. Wij hebben besloten om beide programmaonderdelen onder te brengen in één bouwvolume, nl. die van een lang slank volume, dat de begrenzing vormt van Terheijden met het platteland. Tevens wordt de gemeentewerf aldus voor een groot gedeelte aan het zicht onttrokken. Buiten deze "stadsmuur" kunnen auto's t.b.v. het carpoolen en vrachtwagens worden geparkeerd.

Het bijbehorende carpoolgebouwtje aan de parkeerstroken is als familielid in het complexje herkenbaar. Het gebouw is nadrukkelijk stil gehouden in z'n vormgeving en is industrieel in zin opbouw betreffend constructie en materialisatie.

De plattegronden zijn volstrekt utilitair; de schoonheid schuilt in de bruikbaarheid. Zelfs oude brandweerslangen krijgen opnieuw een bijzondere betekenis als wandbekleding van de sanitaire units.

Opdrachtgever Gemeente Terheijden
Omvang 650 m2
Adviseurs constructie MUC, Terheijden
Adviseurs landschap Guus Koenraads, Geldrop
Publicaties Archis 1996-1, AB 1996-4, de Architect 1998-1
Onderscheidingen Welstandsprijs Noord-Brabant 1997, nominatie 7 Piramiden 1998