2011

Obrechtstraat, Den Bosch

Het gemeentelijk monumentale complex aan de Obrechtstraat e.o. in de Pettelaar, architect Frits Grips, kenmerkt zich qua architectuur door een Brabants traditionalisme met wederopbouw kenmerken. De woningen zijn geplaatst op een verhoging van een meter waardoor een trapje nodig is om zowel aan de voorzijde als de achterzijde het huis te betreden. De woningen zijn breed maar klein zodat uitbouwen aan de achterzijde voor de hand ligt bij een te groot woonprogramma. Dit levert een extra hoog bouwvolume op.

Door over de volle breedte een woonkeuken aan te bouwen is het raam van de woonkamer plotseling een binnenraam geworden. De voormalige kleine keuken is nu een overgangsplek tussen hal en woonkeuken. Het interieur is uitgevoerd in zwarte beton, witte stuc en massief eiken. Het exterieur is gemetseld en gekeimd zoals het oorspronkelijke volume maar vertand uitgevoerd om nieuw subtiel te onderscheiden van oud. De zeer brede uitvalzonwering is onzichtbaar geïntegreerd in de gevel.

Opdrachtgever Familie Vissers
Omvang ver- en aanbouw woonhuis
Adviseur constructie JV2
Aannemer Berkel Bouw