Waterland 2

De opgave was om een zo economisch mogelijk huis te bouwen, maar wel met een bijzondere uitstraling.Het resultaat is een bijna vierkante plattegrond in 2 bouwlagen, op een uiterst efficiënte wijze ingedeeld, met het woonprogramma aan de achterzijde.Met veel plezier is er samen met de bewoners gewerkt aan de gewenste identiteit. Twee middelen zijn ingezet: een zo scherp mogelijk detaillering en plaatsing van de gevelopeningen én een niet gebruikelijke baksteenkeuze.

De gevelopeningen geven in de woning extra zichtlijnen en onvermoede lichtval. Ze brengen het kubusachtige volume op spanning. Met elke opening is zorgvuldig geschoven totdat alles tegelijk op zijn plaats viel.

De baksteen is lang en dun, bovendien zachtgroen van kleur, net als de voeg. Zonder daar nu veel aandacht mee te willen trekken is er toch een bescheiden aanwezigheid ontstaan, misschien een contradictie maar wel een die bewust opgezocht is. In dit groene volume vallen naast de positie van de gevelopeningen verder op:

  • de gegroefde gevelvlakken die een extra tekening op de gevelvlakken veroorzaken,
  • de blank eiken voordeurpui die samen met het hoge bovenlicht de inkom onmiskenbaar toont.


Opdrachtgever Fam. Jonkers / Hendrikx
Omvang 585 m3
Adviseur constructie Bas Ververst
Aannemer Bouwpartners Valkenswaard